top of page

Over mij, waarom ik doe wat ik doe

In 1999 veranderde mijn leven ingrijpend door een ernstig verkeersongeluk. Wat me toen vooral is bijgebleven, is hoe moeilijk het was om passende hulp te vinden. De reguliere gezondheidszorg had veel te bieden, maar sloot niet aan bij mijn behoeften op dat moment. Juist in een periode waarin alles op zijn kop stond, voelde ik me soms verloren. 
 

Ook het letselschadetraject vond ik destijds ontzettend belastend. Ik kwam terecht in een wereld waarvan ik de spelregels niet kende. Het juridische spel tussen mijn letselschadeadvocaat en verzekeraar voelde als verwarrend en afstandelijk. Juist in een periode waarin ik me kwetsbaar voelde en vooral behoefte had aan rust, overzicht en iemand die naast me stond.
 

Die ervaring neem ik nu mee in mijn werk: ik bied niet alleen emotionele begeleiding, maar help mensen ook overzicht en grip te krijgen op het proces waarin ze terecht zijn gekomen. Zodat ze zich gesteund voelen en weten: ik hoef dit niet alleen te doen.


Die persoonlijke ervaring is de basis geweest voor alles wat ik sindsdien heb opgebouwd. Ik besloot zelf te gaan onderzoeken wat wél werkte. Ik wilde begrijpen hoe mensen herstellen na ingrijpende gebeurtenissen, en hoe begeleiding écht helpend kan zijn. Niet alleen vanuit het hoofd, maar juist ook met aandacht voor het lichaam, het systeem waarin iemand leeft en het levensverhaal dat iemand met zich meedraagt.
 

In de jaren die volgden heb ik mij breed én verdiepend opgeleid binnen het psychosociale domein. Mijn achtergrond bestaat onder andere uit de hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, aangevuld met opleidingen in o.a. coachend begeleiden, familieopstellingen, ACT (Acceptance and Commitment Therapy), de polyvagaaltheorie in therapie, traumagerichte begeleiding en cognitieve gedragstherapie. 
 

Sinds 2017 begeleid ik dagelijks mensen met letselschade. In de loop van de jaren leerde ik steeds beter afstemmen op wat mensen werkelijk nodig hebben – niet alleen op praktisch en sociaal-emotioneel vlak, maar ook in hoe zij zich staande houden binnen het vaak complexe letselschadetraject. Zo ontstond als vanzelf de naam psychosociaal- letseldeskundige, een rol waarin ik mijn persoonlijke ervaring, professionele kennis en betrokkenheid kan samenbrengen. Die naam bedacht ik samen met een collega, als antwoord op wat we in het veld misten: échte, integrale begeleiding.
 

Ik werk holistisch: dat betekent dat ik álle aspecten meeneem die invloed hebben op herstel en welbevinden – fysiek, mentaal, sociaal, emotioneel én zingeving. Ook het proces van de schadeafhandeling wordt hierin niet los gezien. Alles grijpt in elkaar. Vanuit die brede blik ontstaat ruimte om écht verder te komen.
 

Ik geloof in herstel vanuit verbinding. Met jezelf, met je omgeving en met je mogelijkheden. Geen standaardtraject, maar begeleiding op maat – afgestemd op wie jij bent, wat je hebt meegemaakt, en waar je naartoe wilt.

Samenwerken aan herstel

Ik werk samen met verzekeraars, belangenbehartigers en andere herstelgerichte professionals. Mijn visie is dat herstel pas echt mogelijk is als we samenwerken. Niet naast elkaar, maar met elkaar – rondom de mens om wie het gaat. Iemand die letselschade oploopt, komt in een complexe wereld terecht. Juist dan is het essentieel dat professionals niet alleen hun eigen rol vervullen, maar gezamenlijk optrekken.
 

In mijn trajecten zie ik telkens weer het verschil dat dit maakt. Wanneer die samenwerking er wél is, ontstaat er rust, vertrouwen en ruimte om te herstellen. En wanneer die samenwerking ontbreekt, zie je hoe mensen vastlopen – in het proces, maar ook in zichzelf.

Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om je gesteund te voelen, juist op zulke kwetsbare momenten. Laten we leren van de mensen om wie het gaat, en samen bouwen aan een benadering waarin herstel écht centraal staat. Omdat het verschil begint bij aandacht, erkenning en echte betrokkenheid.


Voor meer achtergrondinformatie zie mijn cv op mijn LinkedInprofiel:  Education | Johanneke Stolk | LinkedIn

WhatsApp Image 2023-01-05 at 21.31.36.jpeg

Contactinformatie
 

DOEN herstelbegeleiding
Johanneke Stolk
T: 06-523 623 88
E: info@doenherstelbegeleiding.nl

​KvK: 67680909
BTW: NL001930751B88
NFG registratienummer: 9654

Aangesloten bij: 
WhatsApp Image 2023-01-07 at 19.20.31.jpeg

Copyright @ DOEN herstelbegeleiding 2024

bottom of page